Водата за уста е един от най-популярните продукти за устна хигиена, с

...
Водата за уста е един от най-популярните продукти за устна хигиена, с
Коментари Харесай

Колко ефективен заместител на водата за уста е сокът от цвекло?

Водата за уста е един от най-популярните продукти за джука хигиена, с който обезвреждаме бактериите в устната празнина. По-голямата част от марките обаче съдържат алкохол и други съставки, които мнозина не желаят да използват редовно, по тази причина и търсят по-натурални заместители. Е, сигурно не ни е минавало през мозъка, че може да използваме зеленчуков сок да вземем за пример.
Прочетете още
Изследователи от University of the West of Scotland откриват, че молекула, наречена нитрат, която се намира в листните зелени зеленчуци, има по-малко странични резултати и е по-полезна за оралното здраве от известни води за уста на пазара.

Учените организират експеримент с професионални спортисти, които по време на съревнование одобряват специфични енергийни гелове с високо съдържание на захар. И потвърждават, че сокът от цвекло защищава зъбите от киселинни спортни питиета и въпросните захарни гелове. Затова се допуска, че може да се използва като предварителна защита против развиването на кариеси. 

Въпреки това тъкмо сокът от червено цвекло не е добра концепция да използваме за изплакване на зъбите, тъй като може да докара до тяхното оцветяване. Вместо това е по-добре да заложим на други листни зеленчуци като спанак и зеле, които също съдържат въпросните нитрати.

Техният резултат се дължи на това, че се трансформират в азотен оксид в устната празнина. А той помага да се спре свръхрастежа на неприятните бактерии и понижава киселинността, като по този начин неутрализира предпоставките за кариеси или болести на венците, изяснява Daily Mail. 

Освен това липсва един непряк резултат от използването на вода за уста с хлорхексидин. И това е, че се отстраняват както неприятните, по този начин и положителните бактерии в устната празнина. И по този начин учените считат, че се укрепва и антимикробната устойчивост, която така и така в този момент е наболял проблем.

Нитратите пък съумяват да култивират здравословен баланс сред положителни и неприятни микроорганизми в устата. Дори предходни проучвания демонстрират, че пиенето на сок от маруля в продължение на две седмици понижава възпалението на венците и покачва равнищата на положителни бактерии при пациенти, страдащи от заболяване на венците. Затова цвеклото може да не е най-хубавият избор, само че здравословна опция за джука хигиена въпреки всичко има.

 

 

Източник: lifestyle.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР